dimecres, 8 de març de 2023

Les càmeres de vigilància en les comunitats de propietaris

Les càmeres de vigilància en comunitats de propietaris són populars per reforçar la seguretat, però han de complir normatives i regulacions, com obtenir el consentiment i respectar la proporcionalitat

Les càmeres de vigilància en les comunitats de propietaris s'han convertit en una eina cada vegada més popular per reforçar la seguretat en zones comunes. No obstant, és important destacar que abans d'instal·lar sistemes de videovigilància en una comunitat de veïns, s'han de tenir en compte diverses normatives i regulacions que poden afectar el seu ús i funcionament.

A Espanya, la instal·lació de càmeres de vigilància en espais públics o privats està regulada per la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals. Aquesta normativa estableix una sèrie de requisits que han de complir les comunitats de propietaris que desitgin instal·lar càmeres de seguretat en el seu edifici.

Un dels principals requisits és obtenir el consentiment exprés de tots els veïns abans de procedir a la instal·lació de les càmeres. És important destacar que aquest consentiment ha de ser atorgat de forma individual per a cada una de les zones comunes o espais que es pretenguin vigilar, i ha de especificar clarament la finalitat de la videovigilància.

A més, la comunitat de propietaris ha de complir amb el principi de proporcionalitat, és a dir, que les càmeres de vigilància només han de ser utilitzades per al fi concret per al qual van ser instal·lades, i sempre respectant els drets fonamentals de les persones que puguin ser captades per elles. Per exemple, no s'han d'instal·lar càmeres en zones on es garanteix un cert grau de privacitat, com les cambres de bany, les habitacions o les terrasses.

La normativa estableix també que la comunitat de propietaris és responsable de garantir la correcta conservació i manteniment de les càmeres de vigilància, i d'assegurar que només les persones autoritzades tinguin accés a les imatges captades. A més, abans de procedir a l'eliminació de les imatges, s'ha d'assegurar que aquestes no puguin ser utilitzades per a una finalitat diferent a la que van ser captades.

En cas que la comunitat de propietaris decideixi instal·lar càmeres de vigilància sense complir amb les normatives i regulacions establertes, es poden enfrontar a greus sancions econòmiques i legals, així com a possibles denúncies per part dels veïns afectats.

En resum, la instal·lació de càmeres de vigilància en les comunitats de propietaris pot ser una mesura efectiva per garantir la seguretat en zones comunes, però és important tenir en compte les normatives i regulacions que afecten al seu ús i funcionament. La comunitat de propietaris ha d'obtenir el consentiment exprés de tots els veïns abans d'instal·lar les càmeres, respectar el principi de proporcionalitat i garantir la correcta conservació i manteniment de les mateixes.

Inmobiliaria en Cuenca

Estás viendo una web demo a modo de ejemplo para las agencias inmobiliarias de la nueva era digital.

Nº Colegiado: 12493

CONTACTA'NS

Fausto Culebras 4
16004 Cuenca